Jak to jednak zwykle bywa w tego typu historiach, dłużej klasztora niż przeora. Ciężkie usposobienie Grolla sprawiło, że już po kilku latach opuścił stworzony przez siebie browar. Nie mógł przewidzieć, że stanie się on jedną z najpopularniejszych marek piwa w Europie i na świecie. Odchodząc, zostawił jednak po sobie recepturę zawierającą przepis na pierwsze w świecie piwo typu pilsner blond lager (nazwane w ten sposób od Plizna, w którym powstało), a która pozwoliła przetrwać browarowi po odejściu twórcy aż po dziś dzień.
Ponad 170 lat później Pilsner Urquell (czyli Pilsner z oryginalnego źródła) to topowa czeska marka piwa, która jest jednym z najchętniej pitych piw na świecie.
Jak powstaje Pilsner Urquell?
Warzenie piwa Materiały prasowe
Choć minęły ponad 2 stulecia i zmieniła się technologia, to browar wciąż korzysta z oryginalnej receptury sprzed 170 lat i według niej przygotowuje swoje piwo.
Cechą wyróżniającą Pilsnera jest wykorzystywanie tylko 3 składników. Bardzo konkretnych składników. Są nimi morawski, 2-rzędowy jęczmień, żatecki chmiel Saaz i miękka woda z Pilzna. Samo piwo warzone jest przez 5 tygodni, a wykorzystywany jest w procesie własnej produkcji słód. Oprócz tego w procesie warzenia piwa Pilsner wykorzystuje się potrójną dekokcję brzeczki, podgrzewanie na żywym ogniu oraz potrójne chmielenie. Fermentacja trwa 13 dni w temperaturze 9 stopni Celsjusza, a piwo leżakuje przez 25 dni w temperaturze 0 stopni.
Istotnym elementem procesu produkcji piwa jest tak zwane warzenie równoległe. Oznacza ono, że choć do produkcji piwa Pilsner Urquell wykorzystywane są nowoczesne cylindryczno-stożkowe zbiorniki, to jednocześnie w ramach danej partii warzone jest piwo tradycyjnie, w beczkach umieszczonych w piwnicach. Dzięki temu porównywany jest smak z nowoczesnych zbiorników oraz z beczek w celu upewnienia się, że jego nuta oraz jakość się nie zmieniły.
Pub Materiały prasowe