KURSY KIPERSKIE: O SZTUCE SMAKOWANIA PIWA

Redakcja Logo24.pl
01.03.2017 11:02
A A A
Piwo

Piwo (iStock)

Piwo nie musi być smakowane wyłącznie w chłodne dni, z kufla czy podczas oglądania meczu. Tym razem spróbujemy przekonać cię, że złoty napój niejedno ma imię, a każde może wiązać się z doznaniami, o jakich nie miałeś pojęcia.

Jeśli dotarłeś do tego miejsca – gratulujemy! To znak, że jesteś otwarty na nowe smaki i przeżycia. Dla takich ludzi jak ty barmani dwoją się i troją, wymyślając wykwintne koktajle. Kelnerzy traktują z szacunkiem, bo nie jesteś jednym z tych gości pragnących jedynie „chleba i igrzysk”, tyle że w pubowo-alkoholowym wydaniu. Właśnie z myślą o tobie wymyślono kursy kiperskie, które nie tylko pomogą ci rozróżnić kolejne rodzaje i gatunki piwa, ale również sprawią, że jego spożycie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Zgadza się, dobrze słyszałeś – JESZCZE PRZYJEMNIEJSZE!

PiwoPiwo iStock

W dużym skrócie, kurs kiperski to wszystko, co prawdziwy facet powinien wiedzieć o piwie. Zaznajamia cię nie tylko z wiedzą na temat historii trunku i sposobie jego warzenia, ale również dostarcza niezbędnych informacji na temat sztuki degustacji. Wprowadza cię w świat ulubionego napoju mężczyzn, a przede wszystkim uczy obycia, bo dzięki kursowi kiperskiemu będziesz wiedział, dlaczego jedno piwo powinniśmy serwować w kuflu, a inne – w specjalnej szklance „z nóżką”. Zdołasz rozszyfrować skróty IPA i ALE oraz nie popełnisz gafy w restauracji, prosząc o piwo na ogół nie serwowane z zamawianą potrawą. Kto by pomyślał, że ciemne piwo lepiej smakuje z deserami niż daniem głównym, prawda?

Wystarczy przejrzeć sklepy internetowe, oferujące „spełnienie marzeń” ich klientów. Znajdziesz w nich już nie tylko przejażdżkę szybkim, luksusowym samochodem czy kilka godzin z personalnym trenerem. Hitem stają się właśnie kursy kiperskie, bo wystarczy naprawdę niewiele chwil, by zmienić swoje dotychczasowe podejście do napoju z pianką.

SZÓSTY ZMYSŁ

Jeśli dotarłeś do tego miejsca, to oznacza, że rzeczywiście jesteś zainteresowany piwnymi rytuałami. Nie chcemy odbierać ci przyjemności z uczestnictwa w profesjonalnym kursie kiperskim, dlatego zaopatrzymy cię w wyłącznie podstawową wiedzę na temat smakowania piwa. Bo pamiętaj, nawet najlepiej napisany przewodnik nie zastąpi obcowania z prawdziwymi kuflami, trunkami, a przede wszystkim – profesjonalną obsługą, z pasją i energią tłumaczącą wszelkie zawiłości. To trochę jak z wirtualną rzeczywistością – moglibyśmy opowiadać ci o niej godzinami, ale dopóki sam nie spróbujesz, nie dowiesz się, ile radości może przysporzyć.

PiwoPiwo iStock

Musisz wiedzieć, że smakowanie piwa to proces, w którym biorą udział wszystkie zmysły. Wzrok sprawi, że już od początku będziesz mógł w miarę precyzyjnie określić, z jakim rodzajem piwa masz do czynienia. Słuch wprawi cię w dobry nastrój, wszak nic tak nie poprawia humoru jak dźwięk otwieranej butelki. Dotykając szklankę dłonią, od razu sprawdzisz czy piwo jest zimne, a węch pomoże ci w odczuciu smaku, wszak nie każdy wie, że aż 80 proc. wyczuwanego smaku ma źródło właśnie w zapachu! Nie warto spychać na margines również szóstego zmysłu, bo często to właśnie podświadomość podpowiada ci, który konkretnie napój wybrać (a jak to z podświadomością bywa – jej wybory na ogół są trafne).

Jak tę wiedzę wykorzystać w praktyce? Bardzo prosto! Proces degustacji, oczywiście w dużym uproszczeniu, można sprowadzić do kilku podstawowych kroków:

Powąchaj piwo, lekko mieszając szklanką. Szklanka powinna znajdować się ok. 15-30 cm od nosa. Wyczujesz tzw. aromaty zielone - woń chmielu, zapachy produkowane przez drożdże. W mocno nachmielonych piwach czasami czuć nuty tytoniu, ziół, róży, nawet zapach palonej kawy. 
2. Mocno zamieszaj szklanką, weź głęboki wdech. Teraz możesz wyczuć aromaty brązowe, pochodzące ze słodu. Mogą być to nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone czy orzechowe. 
3. Przykryj szklankę dłonią, energicznie zamieszaj i powąchaj. To sposób, by poczuć aromaty owocowe. Najczęściej będzie to zapach bananów, gruszek, brzoskwiń, jabłek, a nawet anyżu. 
4. Weź mały łyk. Pozwól, by piwo oblało język, policzki i podniebienie, wtedy dopiero połknij. Najpierw zazwyczaj wyczujesz słodową słodycz, potem ożywczą kwaśność z cierpkimi nutami. Na tylnej części języka pojawi się goryczka z taninowymi posmakami. Posmak powinien pozostać chwilę po przełknięciu piwa. 
5. Zatkaj nos i weź mały łyk. Ponieważ aż 80 proc. smaku ma źródło w zapachu, po zatkaniu nosa wyczujesz tylko podstawowe smaki - słodki, kwaśny, słony i gorzki. Próbując lekkich piw, poczujesz się, jakbyś pił wodę, smak będzie bardzo płaski.

PiwoPiwo iStock

POMYSŁ NA... RANDKĘ?

 Jeśli dotarłeś do tego miejsca – świetnie, bo masz nie tylko chęci, by odkryć fascynujący świat piwa, ale również jesteś już zaopatrzony w podstawową wiedzę na temat jego degustacji. A co jeśli powiemy ci, że kurs kiperski nie jest wyłącznie rozrywką dla mężczyzn zafascynowanych sztuką smakowania i warzenia piwa? Co jeśli podpowiemy ci, że zorganizowany kurs kiperski to również świetna propozycja na wieczory z ukochaną? Zgadza się! Także panie, wbrew stereotypom, coraz chętniej zapisują się na tego typu zajęcia, a wspólne uczestnictwo w kursie kiperskim może być atrakcyjną alternatywą dla kolejnego wieczoru w kinie czy na spacerze.

Jeśli dotarłeś do tego miejsca, to nie pozostaje nam nic innego, jak tylko grzecznie się pożegnać i wygonić cię (was?) na kurs. Powodzenia! Nie zapomnij dać znać, jak było!