Picie piwa w Czechach. To trzeba wiedzieć

Materiał Partnera
25.01.2017 10:43
A A A
Pilsner Urquell

Pilsner Urquell (Materiał Partnera)

W Czechach, w większym stopniu niż w innych krajach Europy, obowiązują specyficzne zwyczaje i tradycje picia piwa, o których zamawiając piwo koniecznie należy pamiętać. Przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących picia piwa Pilsner Urquell. Niektóre z nich mogą wydać się dziwne, niezrozumiałe lub nawet irracjonalne. Nie wszystkie lokale przestrzegają tych zwyczajów, ale wspaniałego czeskiego piwa warto posmakować w tradycyjnym czeskim stylu.

Kto wchodzi pierwszy? Zgodnie z tradycją do pubu jako pierwszy wchodzi mężczyzna, dopiero za nim kobieta. Ten osobliwy rycerski zwyczaj pochodzi z czasów, gdy puby uważane były za miejsca grzeszne i niebezpieczne, a mężczyzna wchodził pierwszy, by upewnić się, że jego partnerka będzie tam bezpieczna.

Pilsner UrquellPilsner Urquell Materiał Partnera


Szacunek dla barmana. W czeskim pubie barman jest najważniejszą osobą i to właśnie od niego zależy, czy czas przy piwie będzie udany. Wchodząc do baru, należy zawsze spojrzeć barmanowi w oczy i przed zajęciem miejsca przy stoliku skinąć lekko głową. Powitanie „Dobry den” i grzeczne „prosim” (proszę) w zupełności wystarczą.
Cierpliwość popłaca. Dobre piwo nalewa się długo. Nie odkręca się kranu beczki i nie napełnia kufla w kilka sekund. Warto poczekać, aż idealny kufel złotego piwa pojawi się na stoliku.
Prosto w oczy. To najważniejsza ze wszystkich zasad. Wznosząc toast „Na Zdravi” („na zdrowie”), należy zawsze patrzeć prosto w oczy osobie, do której kierujemy toast. Nie mówimy oczywiście o przeciągłym wpatrywaniu się, wystarczy krótkie spojrzenie, które będzie podziękowaniem za wspólnie spędzany czas. Nie należy o tym zapominać, ponieważ według przesądu brak kontaktu wzrokowego oznacza 7 lat marnego seksu!
Z założonymi rękami. Kontakt wzrokowy podczas toastu to konieczność, natomiast podczas wypowiadania toastu „Na Zdravi” nigdy nie należy zakładać ani krzyżować rąk. Konsekwencje również dotyczą niepowodzeń w sypialni, lepiej więc, na wszelki wypadek, uważać.
Kuflem o stół. Po wzniesieniu toastu i zderzeniu kufli w powietrzu (przy czym w Czechach jest to porządne stuknięcie), pilnując by zachować kontakt wzrokowy i nie zakładać rąk, przed pierwszym łykiem piwa należy odbić kufel od stołu. Dopiero teraz można się napić.
Nie dzielimy się. Dla Czecha kufel piwa jest czymś wyjątkowym. Dlatego piwa się nie miesza, nie dzieli się nim, nie oddaje innym, i absolutnie nie odlewa się go z jednego kufla do drugiego. Nie należy robić nic, co mogłoby popsuć smak piwa.
Dopij do końca. Pozostawienie niedopitego piwa jest największą zniewagą. W Czechach serwuje się dobre piwo, więc wypija się je do końca. Jeśli tego nie zrobimy, obrazimy pub, barmana i piwowara.

Pilsner UrquellPilsner Urquell Materiał Partnera


Rachunki i napiwki. Przed wyjściem, oczywiście, czas na uregulowanie rachunku. Pozostawianie napiwku jest powszechne i mile widziane, choć nie jest koniecznością. Zwyczajowo, dając napiwek, zaokrągla się kwotę rachunku, np. z 220 CZK do 250 CZK.
Na koniec krótka rada dotycząca zamawiania piwa… Czesi posługują się systemem stopni piwa, a nie bardziej popularnym systemem procentowej zawartości alkoholu w objętości. Stąd spotkamy piwa 10° lub 12° zamiast, przykładowo, oznaczenia alk.5% obj. Stopień 10 to typowe popularne piwo o zawartości około 4% alkoholu w objętości, a stopień 12 to piwo nieco mocniejsze. Można też spotkać piwa 14° i więcej. Na zakończenie, Tvamý to piwo ciemne, a jeśli zamówimy po prostu pivo lub Svetlý Ležák, otrzymamy piwo złote. Mam nadzieję, że te informacje okażą się przydatne! Pora na piwo…