Ewolucja stylu Pilsner

Materiał Partnera
25.01.2017 10:50
A A A
Pilsner Urquell

Pilsner Urquell (Materiał Partnera)

5 października 1842 r. nastawiono nowe piwo. Stanowiło ono inspirację dla twórców różnych jego odmian. Obecnie na całym świecie warzy się wiele rodzajów piwa pilzner.

5 października 1842 r. nastawiono nowe piwo. Kilka tygodni później, 11 listopada, mieszkańcy Pilzna mieli okazję posmakować go po raz pierwszy. Jasne złote piwo dolnej fermentacji powstało z lokalnego jęczmienia, miało bogaty aromat czeskiego żateckiego chmielu i delikatność miękkiej pilzneńskiej wody. Było to pierwsze piwo typu pilzner – złote piwo dolnej fermentacji – które od tamtego dnia jest warzone w ten sam sposób.

Piwo pilzner stanowiło inspirację dla twórców różnych jego odmian. W niektórych przypadkach piwa te nawet nie przypominają klasycznego smaku pierwowzoru, choć ich historia w pewnym sensie zaczyna się w Pilźnie ponad 170 lat temu. Na całym świecie warzy się wiele rodzajów piwa pilzner.

Pilsner UrquellPilsner Urquell Materiał Partnera

Pilzner czeski

To klasyczne piwo (zwane również „svetlý ležák”) warzone jest w całym kraju w podobny sposób. Ma bogatą słodową pełnię smaku z nutą chleba lub karmelu (który jest efektem procesu potrójnej dekokcji) oraz zrównoważoną i aromatyczną goryczkę czeskiego żateckiego chmielu. Piwa te są delikatnie słodkie, lekko gazowane, mają gęstą białą pianę i wyrazisty, zdecydowany zapach chmielu. Takie połączenie sprawia, że piwo ma przyjemny, a jednocześnie złożony i interesujący smak.

Pilzner niemiecki

Zazwyczaj jest bardziej wytrawny i gorzki niż pilzner czeski. Niemiecki chmiel nadaje piwu herbacianej nuty, piwo jest bardziej gazowane, z mniej wyrazistą pełnią smaku, ale łączy w sobie wszystkie najważniejsze elementy, które wpływają na złożoność i przyjemność smaku. Pilzner niemiecki i czeski, pomimo różnic pomiędzy tymi dwoma stylami, należą do najbardziej znanych europejskich piw klasycznych.

Pilzner europejski

Piwa te mogą być warzone w sąsiedztwie Republiki Czeskiej i Niemiec, zwykle mają lżejszy aromat i pełnię smaku. Zalicza się do nich powszechnie znane piwa dolnej fermentacji powstające w całej Europie. Mają złoty kolor, podobnie jak style czeskie, i wyraźny finisz, jak style niemieckie, a dodatkowo lekki posmak chmielu. Ich smak nie jest tak złożony jak stylów klasycznych, ale bez wątpienia są orzeźwiające.

Pilzner amerykański

Są to piwa zapożyczone z Czech, a następnie poddane bardzo dużym modyfikacjom. To delikatne piwa dolnej fermentacji z lekkim posmakiem chmielu i wytrawnym finiszem – bardzo przyjemne w spożyciu. Styl ten przemieszczał się z Europy Środkowej do Ameryki Środkowo-Zachodniej, a w trakcie jego drogi piwowarzy zaczęli dodawać do jęczmienia ryżu. W amerykańskich warzelniach używano innego rodzaju zboża i ryż nadawał piwu delikatność i klarowność, które były szczególnie istotne przy piciu piwa z powszechnie używanych tam szklanek.

Pilzner azjatycki

Piwa zbliżone do pilznerów amerykańskich, w wielu przypadkach produkowane z dodatkiem ryżu dla lekkiego i wyraźnego smaku. Ich subtelny charakter sprawia, że bardzo dobrze komponują się z lokalnymi potrawami i koją pragnienie podczas upałów. Piwa te warzone są w różnych wersjach w zależności o części kontynentu, od słodszych (w Indiach i Tajlandii) do bardziej wytrawnych (w Chinach i Japonii).

Pilzner z Antypodów

Choć style te przypominają nieco wersje niemieckie, ich cechą charakterystyczną są stosowane odmiany australijskiego i nowozelandzkiego chmielu, które mają smak i aromat owoców tropikalnych i cytrusów. Są to delikatne, orzeźwiające, wytrawne piwa z bujną owocowością chmielu, która może być subtelna lub bardziej aromatyczna.

Pilzner rzemieślniczy

Coraz więcej browarów, w oparciu o klasyczne receptury, opracowuje własne wersje stylów piwa. Piwa te często przypominają styl czeski lub niemiecki albo są czymś pośrednim. W tej grupie znajdziemy piwa intensywnie chmielowe lub o bardziej zrównoważonej goryczce, od delikatnych po mocne, warzone z użyciem klasycznego europejskiego chmielu lub nowoczesnych odmian amerykańskich.

Pilzner chmielowy

Powstaje na bazie jasnego słodu i drożdży dolnej fermentacji, z dodatkiem bardzo dużej ilości chmielu. Zwykle w piwach tych używa się chmielu amerykańskiego, który nadaje cytrusowy smak i aromat. Stanowią połączenie wyrazistego wytrawnego pilznera i chmielowości piwa pale ale. Piwa te reprezentują nowoczesne tendencje do łączenia w pilznerze chmielowej intensywności i delikatnego smaku słodu.

Pilzner imperialny lub specjalny

Piwa rzemieślnicze powstające w oparciu o koncepcję piwa pilzner są modyfikowane w każdy możliwy sposób, stąd w tej grupie możemy znaleźć piwa o zawartości powyżej 8% alkoholu w objętości. W procesie warzenia niektórych z nich używa się klasycznego chmielu europejskiego, a w innych dużych ilości chmielu amerykańskiego. Możemy więc napotkać pilznery czarne, pilznery leżakujące w beczkach od whisky, pilznery warzone z owocami cytrusowymi. Nie są to oczywiście piwa klasyczne, niemniej powstały z inspiracji klasyką.

Piwo pilzner od czasu gdy w 1842 r. w Pilźnie uwarzono pierwszą jego partię, było w różny sposób zmieniane i docierało do kolejnych miejsc na świecie, inspirując piwowarów do tworzenia ich własnych wersji. Jednak tradycyjne piwo Pilsner Urquell jest do dziś warzone w dokładnie ten sam sposób co pierwszego dnia, a jego smak, pomimo upływu czasu, pozostaje niezmieniony.