Chmiel Pilsner Urquell

Materiał Partnera
25.01.2017 10:58
A A A
Chmiel

Chmiel (iStock)

Udajemy się z wizytą do czeskiej wioski Steknik, w pobliżu miasta Žatec, gdzie żatecki chmiel rozpoczyna swą drogę z wysokich zielonych łodyg do kufla ze złotym piwem Pilsner Urquell.

Do warzenia piwa Pilsner Urquell używamy wyłącznie chmielu żateckiego (Saaz). Jest to czeska odmiana chmielu znana także jako „chmiel szlachetny”, która jest ceniona za wspaniały smak i aromat. Nadaje ona piwu korzenny, szlachetny, lekko cytrusowy zapach i czystą goryczkę.

Chmiel jest rośliną wieloletnią, której szyszki wykorzystuje się do warzenia piwa. Nadaje mu goryczkę i aromat, które pochodzą z kwasów i olejków zawartych w szyszkach. Zwykle w procesie warzenia chmiel dodaje się trzykrotnie – na wczesnym etapie warzenia piwo zyskuje unikalną goryczkę, a na późniejszym – aromat.

Chmiel zbiera się przez 3-4 tygodnie w roku – w sierpniu i wrześniu. Gdy szyszki są gotowe do zbioru, specjalna maszyna odcina je i przenosi do pojemnika. Następnie zostają one przetransportowane do zakładu przetwórczego, gdzie przebierak wybiera szyszki i oddziela je od liści i pędów. W kolejnym etapie przetwarzania są one suszone i pakowane, by mogły zostać przekazane warzelni.

Na filmie widzimy zbiory chmielu i drogę, jaką żatecki chmiel przebywa z pola do warzelni na spotkanie z głównym piwowarem Vaclavem Berką. Zbiory chmielu to bardzo ciekawy widok.