Słód Pilsner Urquell. Idealny Balans

Materiał Partnera
25.01.2017 13:35
A A A
Pilsner

Pilsner (Materiał Partnera)

Prawdopodobnie najważniejszą z decyzji, jaką podjęto przy budowaniu browaru Pilsner Urquell, było utworzenie w jego pobliżu słodowni. Nie był to pomysł rewolucyjny, zważywszy na to, że wiele browarów prowadziło w tym czasie własne słodownie. To sposób przetwarzania jęczmienia miał decydujące znaczenie dla historii browarnictwa.

Jęczmień jest zbożem najczęściej wykorzystywanym w procesie warzenia piwa. Ziarno jest najpierw poddawane procesowi słodowania. Po namoczeniu w wodzie zostawia się je na kilka dni, by zaczęło kiełkować. Następnie jęczmień jest suszony w dużym piecu (podobnie jak chleb; ten proces ma decydujące znaczenie dla koloru słodu, a co za tym idzie, piwa, który może być jasny i opieczony lub bardzo ciemny i wypalony). W ten sposób przygotowuje się ziarno do warzenia od setek lat, jednak w Pilźnie podjęto jedną decyzję, która miała decydujące znaczenie.

W latach 30. XIX wieku brytyjscy piwowarzy opracowali techniki suszenia słodu poprzez nagrzewanie pośrednie. Wcześniej słód był suszony bezpośrednio ogniem, co powodowało, że ziarna miały ciemną dymną barwę. Nowy sposób suszenia pozwolił na uzyskanie jaśniejszego ziarna i wyeliminowanie dymu.

Gdy podjęto decyzję o stworzeniu słodowni w pilźnieńskim browarze, zdecydowano się również na wprowadzenie nagrzewania pośredniego, aby uzyskany w ten sposób słód, a co za tym idzie, i piwo, miały jaśniejszy kolor. Niewiele browarów stosowało wówczas tę technikę. W Pilźnie warzono w ten sposób cały słód przeznaczony do procesu powstawania piwa. To właśnie była rewolucyjna koncepcja.

Od tamtej pory proces pozostał w zasadzie niezmieniony. Technologia uległa oczywiście unowocześnieniu, ale jęczmień nadal pochodzi z tego samego obszaru Moraw i powstaje według tych samych specyfikacji, by zapewnić, że smak piwa jest zawsze taki sam.

Pilsner UrquellPilsner Urquell Materiał Partnera

W Pilźnie słód warzono w wielu różnych budynkach W 1864 r. zaczęto wprowadzać nowe suszarnie i piętra, a pierwotna słodownia zaczęła ulegać przekształceniu. W 1896 r., otwarty został nowy budynek o rozmiarach 7.000 metrów kwadratowych powierzchni, z sześcioma ogromnymi suszarniami o powierzchni 50 metrów kwadratowych każda. W tym czasie słodownia była w stanie przetworzyć każdego sezonu produkcyjnego 600 wagonów jęczmienia. Obiekt dzisiejszej słodowni został oddany do użytku w 1990 r., a jego roczne możliwości produkcyjne wynoszą 84.000 ton.

Wspaniały zloty kolor i niepowtarzalny palony karmelowy smak to charakterystyczne cechy Pilsner Urquell od 1842 r., a mają one od zawsze swe źródło w warzonym przez nas słodzie.